Veneetria kaupmees/Võlanõudjad

Veneetria kaupmees/Võlanõudjad (Draamateater 2011) from taavi varm on Vimeo.

Draamateater

Lavastaja Hendrik Toompere jr
Kunstnik Ervin Õunapuu (külalisena)
Muusikaline kujundaja Andreas W (külalisena)
Video kujundaja Taavi Varm (külalisena)

Tõlkinud Peeter Volkonski ja Hannes Villemson

Osades: Jan Uuspõld, Jüri Tiidus (külalisena), Hendrik Toompere jr jr, Taavi Teplenkov, Roland Laos, Marta Laan, Merle Palmiste, Mait Malmsten, Kersti Heinloo, Märt Avandi, Tõnu Kark, Martin Veinmann.

Shakespeare’i „Veneetsia kaupmees“ on yks kuulsamaid lugusid laenamisest ja võlguolemisest. Me kõik elame võlgu. Kõik on laenu peal. Me elame võlgu tuleviku ees.
Me oleme võlgu ka oma eelkäijatele, tänu kelle pingutustele me yldse olemas oleme. Me oleme võlgu yksteise ees. Meil on võlgu võetud mitte yksnes raha pankadelt, vaid ka tunded ja omavahelised suhted. Kas yldse on midagi, mis on päriselt meie oma? Võib-olla on see armastus… Eks paistab. Võib-olla on elu – kõik lihtsalt yks loterii. Kellel veab, kellel ei vea.

Noor armunud mees palub suure laenu käendajaks oma sõpra, rikast Veneetsia kaupmeest. Et oma ärihuvisid kaitsta, võtabki kaupmees laenu pankur Shylockilt. Laenulepingus on aga pisikeses kirjas punkt,et kui laenu õigeaegselt ei tagastata, võib pankur lõigata käendaja kyljest 400 gr kaaluva tyki liha, otse sydame kohalt.
Looduskatastroofide tõttu makseraskustesse sattunud kaupmees langebki oma kergekäeliselt sõlmitud lepingu ohvriks. See on hind, mis tuleb maksta laenu peale võetud armastuse eest. Aga alati on lahendamatutest olukordadest väljapääs.

Hendrik Toompere jr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *