Ameerika

Ameerika 2001

Kiir reageerimisetendus Tartu Teatrilaboris Ameerika 9/11 sündmuste põhjal. Lavastaja Andreas W osades Helgur Rosental või Jan Uuspõld. Toimus vaid kaks etendust üks Tartu Teatrilaboris ja teine Von Krahli teatris.
Minu töö:
Videokunstnik ja  visaalides jutustaja näileja taustal.
————————————————————-
zhanr : sotsiaalne teater : ruumiinstallatsioon
produtsendid : lendav hollandlane : tartu teatrilabor
alguskuupäev : 11.09.2001
lõpukuupäev : 04.10.2001

script, lavastus : andreas w
kunstnikud : martin nurm, liina tepand
vfx : taavi warm
akustik : mario pulver
kirjeldaja : tambet tuisk, jan uuspõld

«kaks tundi pärast õnnetust oli selge, et sellest tuleb midagi teha. see on õnnetus, mille mastaapsus pole inimesele lõpuni hoomatav. «ameerika» on pigem haiguslugu kui hinnangute jagamine» : andreas w

pooletunnine kommenteeritud kliiniline pilt. fotodest ja videolõikudest tiines lavaruumis vaid kirjeldaja, kel suus meediamaterjalidest kokku nopitud sõnad. pressiteater ehk ajalehed, televisioon ja raadio. «kohalolek läbi liini ja laine, paratamatus saada asjast osa ilma sekkumisvõimaluseta,» lajatab tihedusest raske tekst.

«ameerika» jõudis lavale kaks nädalat pärast katastroofi new yorgis. selle hetkeni oli ameerikas kadunud sadu inimesi. kas oli eetiline neid sündmusi juba laval näidata, küsib press.

«see on võlts arusaam eetikast. samamoodi võiks küsida, kas on üldse eetiline meie ümber toimuvat analüüsida. küsimus on hoopis selles, kuivõrd moraalne on abitu silmade kinnikatmine» : andreas w

«selle õnnetuse suurus ei ole hoomatav. realiteeti ei ole olemas. see on järjekordne hollywoodi film new yorgi taevas : suurim seninähtutest,» raiub näitleja teksti. videokaadrid teevad vaikides tausta.

eesti pressi kollaazh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *