Afekt


ANNI VARMI NÄITUS AFEKT

21. jaanuar kuni 10. veebruar saab galeriis SooSoo näha valgusteid mis on valmis-tatud põhimõttel, et kasutades juba kasutuses olnud asju on võimalik luua praktilist disaini. Valgustite ühe osana on kasutatud vanu elektripirne, mis on MTV ja Eesti Energia projekti “Alusta iseendast” raames kokku korjatud. Valgusallikateks on aga energiasäästlikud LED dioodid ja säästupirnid. Kõik see on esitletud väikestviisi valgusmängu näol.

VALGUSEL JA VALGUSEL ON VAHE

Valgusel ja valgusel on vahe. Kui lased elektripirnil ühe tunni põleda, kulutad selleks 33 grammi taastumatuid loodusvarasid.

Säästupirni kasutamisel kulutad tunnis vaid 6 grammi taastumatuid loodusvarasid. Kui vahetad tavalised elektripirnid säästupirnide vastu, võid aasta jooksul säästa kuni 50 kg taastumatuid loodusvarasid.

LED-id vajavad 20 korda vähem energiat kui tavalised lambipirnid ning viis korda vähem energiat kui säästupirnid.

Käesolev projekt ei ole “teeme prügist vahvaid asju” vaid püüe näidata, et kasutades juba kasutuses olnud asjadest on võimalik luua praktilist tootedisaini, mis on originaalne ja huvitav vaadata. Lisandub veel ka teadmine ja teavitamine, et tarbime säästlikumalt ja mõtleme tuleviku peale meie planeedil.

MTV’s oli Eesti Energia toel gobaalse kliimasoojenemise vastane projekt ”Alusta iseendast” mille eesmärgiks on propagerida keskkonnasõbralikku ja säästlikku elustiili ning suunata noori vähendama oma ökoloogilist jalajälge.

Töödes kasutatud vanad elektripirnid on saadud just Eesti Energiast “Alusta isendast” projekti raames vahetusse toodud pirnidest. Nii on objektid juba oma elu ära elanud ja on seda väärtuslikumad ja huvitavamad.
Seda selgemini tuleb välja iroonia meie tarbimisharjumustest, kuna kasutan valgustite disainelementideks vanu kuid siiski veel töökorras hõõglampe. Valgusallikateks on aga energiasäästlikud LED dioodid ja pirnid, ning säästulambid.

Loodan, et inimesed hakkavad nägema tänu minu lähenemisnurgale ka teisi asju, mis neid ümbritsevad teistsuguse pilguga. Seeläbi teadvustades millised on nende isiklikud tarbimisharjumused ja ehk ka seeläbi mõtleldes rohkem kuidas säästa keskkonda, elu, planeeti ja iseenda tulevikku.

Minu valguselementide konstruktsioonid on lihtsad ja tihti ka kasutaja poolt vastavalt oma soovile muudetavad. See peaks julgustama ka tarbijat ise taaskasutuse ideele rajanevate lahenduste otsimisele. Tulemuseks on alati unikaalne isikupärane käsitöö millel on oma iseloom ja hing. Rääkimata sentimentaalsest väärtusest, kus igal detailil on jutustada oma lugu.

press (näitus leidis kajastust vist igas eesti disainiajakirjas, eks kui onlines neid juurde leiame täiendame):
interjöör ja aed

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *